Medisch Tapen

Medisch Tapen bevordert het genezingsproces, stabiliseert gewrichten, vermindert pijn, helpt bij het verminderen van zwelling, ondersteunt de spiercontrole en faciliteert het genezingsproces in geval van blessures en pijnlijke sensaties. Medisch Tapen is gebaseerd op de principes van de fysiotherapie, kinesiologie en osteopathie en is een belangrijk onderdeel van de actieve therapie. De tape is gemakkelijk toepasbaar binnen de behandeling en in de sport.

Materiaal

De samenstelling en eigenschappen van Medische tape is anders dan de gewone “witte”(sport) tape. Het is speciaal materiaal, geweven als de huid, en heeft de volgende eigenschappen:

  • De tape heeft een rekbaarheid van 140%, net als de rekbaarheid van onze huid.
  • De dikte en het gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid, waardoor het niet storend is.
  • Het is lucht- en vochtdoorlatend waardoor de huid kan “ademen” en kan zweten. Hierdoor ontstaat minder snel verweking en irritatie van de huid.
  • Het heeft een hypoallergene lijmlaag. Hierdoor hecht de lijm goed op de huid en treedt er weinig tot geen huidirritatie op.
  • De tape blijft enkele dagen tot een week op de huid zitten, afhankelijk van de locatie.
  • De tape is vochtbestendig waardoor er met de tape gedoucht en gezwommen kan worden.
  • Er zijn geen medicinale bestanddelen aan de tape toegevoegd. De snelle pijnvermindering na het aanbrengen van de tape doet dit vaak wel vermoeden.
  • De tape is gemakkelijk weer te verwijderen van de huid en laat geen lijmsporen achter.
Werking

De tape wordt met rek op de huid geplakt, waarna er een krimpwerking optreed. De tape lift tijdens het krimpen de huidlagen op waardoor drukafname tussen de weefsels ontstaat. Dit zorgt voor pijnafname, een verbeterde doorbloeding en voor een verbeterde vochtafvoer (drainage). Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd en voedingsstoffen beter aangevoerd, wat het herstelproces ten goede komt. Door het krimpen stimuleert de tape ook sensoren in de huidlagen (in de fascie) waardoor een betere sturing van de spieren ontstaat. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker wordt op een juiste manier te bewegen. Bewegen versterkt de werking van de tape.

Technieken

We kunnen van verschillende tape-technieken gebruik maken om de pijnklachten te verminderen of te voorkomen. De fysiotherapeut zal een keuze hierin maken en waar gewenst uitleg geven over de gedachte hierachter.

Wanneer is Medisch Tape een optie?

Wij kiezen regelmatig voor Medisch Tapen als aanvulling op onze behandeling. Dan combineren we het tapen onder andere met shockwave, triggerpoint therapie, manuele therapie en kinderfysiotherapie. Door verschillende technieken/specialisaties te combineren proberen we een zo groot mogelijke kans op herstel te creëren.

Medisch tapen kan ook als preventie gebruikt worden, bijvoorbeeld tijdens sporten. Het is dan handig als u zelf weet hoe u de tape moet plakken. Dit leren we u graag aan tijdens de behandelingen. Want uiteindelijk willen we zoveel mogelijk mensen blijvend van hun klachten af helpen.

×

Hallo!

Klik op onderstaande logo om contact met ons op te nemen.

× Whatsapp onze fysio's